Odbočování na červenou

Řídili jste už někdy v zemi, kde dokud nenarazíte na příčnou čáru, máte pořád přednost? To je pohoda. I když člověk úplně nesleduje svislé značky a není zrovna kovaný v místních pravidlech, má více méně jistotu, že někde nezapomene dát přednost. Je prostě vidět ruka někoho, komu záleží na tom, aby se jeho lidé na jeho silnicích nepozabíjeli.
Ovšem zcela opačný záměr zřejmě sleduje v naší zemi ten, kdo sugestivně řešenou křižovatkou přivede řidiče do maléru, aniž by si řidič většinou vůbec stačil uvědomit, že se do nějakého maléru řítí. Přijíždíte do křižovatky, na které chcete odbočit vpravo. Svítí vám červená, ale před semaforem je pro odbočení vpravo takový jako bypass, u něj značka Dej přednost v jízdě, občas také žluté blikající světlo. Téměř jistě podlehnete iluzi, že pro vás semafor neplatí, že okolo něj vlastně vůbec nejedete, a že tedy stačí dát přednost tomu, kdo jede na zelenou a můžete jet.
Ten, kdo křižovatku takhle vymyslel, evidentně chtěl, abyste doprava mohli odbočit bez ohledu na barvu světla na semaforu. Jenže to vymyslel v dávné době, kdy takové odbočení nebylo v rozporu s pravidly silničního provozu, což ale není případ současnosti, protože takové odbočení dnes není nic jiného než čistá jízda na červenou. Pravidla se před mnoha lety změnila, křižovatky zůstaly. Kde je ruka, která nás má chránit? Silnice mají být jasné, srozumitelné i pro ty, kteří pravidla z nejrůznějších příčin neznají (je to špatně, ale je to realita, před kterou nelze uhnout) nebo je úplně nechápou. Ale řešení tak sugestivní, že mu podlehne většina řidičů, mnoho učitelů autoškol a nemálo zkušebních komisařů, je přinejmenším trestuhodné. Schválně, zeptejte se pěti řidičů ve svém okolí, zda by v popsané situaci zastavili a čekali na zelenou. Tipuji, že kladné odpovědi se nedočkáte.
Podrobně: http://www.autoskoly.cz/?p=275

Odbočování na červenou